Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας, και μερικές φορές οι άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Η αλαζονεία μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στη γλώσσα μας, κάνοντάς μας να ακουγόμαστε λιγότερο συμπαθείς χωρίς καν να το γνωρίζουμε.
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση εμπνέουν τους άλλους, ενώ οι αλαζόνες τείνουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους. Και η ρίζα αυτού βρίσκεται στις ίδιες τις λέξεις που εκφέρουν.
Οι 10 φράσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο που ακολουθεί φωνάζουν «αλαζονεία». Μπορεί να μην έχετε καν επίγνωση ότι τις χρησιμοποιείτε. Οπότε, αν θέλετε να αφήνετε θετικές εντυπώσεις, ενημερωθείτε για τις φράσεις που καλό είναι να αποφεύγετε στον λόγο σας.
1. «Το ξέρω ήδη αυτό»
Στην προσπάθειά μας να φανούμε γνώστες, μερικές φορές υπερβάλλουμε και πέφτουμε στον λάκκο της αλαζονείας. Η φράση «Το ξέρω ήδη αυτό» είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά μπορεί να εκπέμψει μια ατμόσφαιρα συγκαταβατικότητας και ανωτερότητας που μπορεί να απωθήσει αμέσως τους ανθρώπους. Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι, περιμένει να τον ακούσουν και να τον αναγνωρίσουν. Χρησιμοποιώντας όμως αυτή τη φράση, δεν απορρίπτετε απλώς αυτά που έχουν πει, αλλά υπονοείτε επίσης ότι είστε εξυπνότεροι ή πιο ενημερωμένοι.
Η αλαζονεία συχνά πηγάζει από ανασφάλεια, και λέγοντας «το ξέρω ήδη αυτό» προσπαθείτε να επιβεβαιώσετε την κυριαρχία σας, αντί να εμπλακείτε σε μια ουσιαστική συζήτηση.
Το «κλειδί» εδώ είναι να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Ακόμη και αν γνωρίζετε κάτι, υπάρχει πάντα περιθώριο για μάθηση ή για να δείτε τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία.
Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να δημιουργήσετε συνδέσεις και να βελτιώσετε τις συζητήσεις, όχι να επισκιάσετε τους άλλους με τις «γνώσεις» σας.
2) «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός»
Υπάρχει ένα ρητό που λέει «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέραιος μοναχός του», και έμαθα με τον δύσκολο τρόπο πόσο αληθινό είναι αυτό.
Κάποτε, κατά τη διάρκεια μιας ορεινής πεζοπορίας, επέμενα πεισματικά να κουβαλάω το βαρύ σακίδιό μου χωρίς καμία βοήθεια. «Δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός», είπα στους φίλους μου, θέλοντας να αποδείξω την ανεξαρτησία και τη δύναμή μου. Αλλά, καθώς το μονοπάτι γινόταν πιο απότομο, το σακίδιό μου βαρύτερο και η ενέργειά μου χαμηλότερη, συνειδητοποίησα πόσο ανόητη ήμουν. Με μεγάλη δυσκολία, έπρεπε να καταπιώ την περηφάνια μου και να ζητήσω βοήθεια.
Η χρήση της φράσης «δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός» μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε αλαζονικός και απρόσιτος. Στέλνει το μήνυμα ότι θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο ή πολύ καλό για να χρειάζεστε τη βοήθεια των άλλων.
Ανεξάρτητα από το πόσο ικανοί ή ανεξάρτητοι είμαστε, θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστούμε βοήθεια από άλλους. Και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό σε αυτό. Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος μάς κάνει πιο ανθρώπινους και σχετικούς.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πείτε «δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός», θυμηθείτε ότι δεν πειράζει να βασίζεστε σε άλλους μερικές φορές.
3) «Δεν γίνεται έτσι αυτό»
Στον κόσμο των επιχειρήσεων, μια μελέτη του Harvard Business Review διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που καλλιεργούν ένα περιβάλλον όπου οι νέες ιδέες ενθαρρύνονται και γίνονται αποδεκτές, συχνά υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστών τους.
Ωστόσο, ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να καταπνίξετε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία είναι η χρήση της φράσης «Δεν γίνεται έτσι αυτό».
Αυτή η δήλωση μυρίζει αλαζονεία και ακαμψία. Μπορεί να κλείσει τη συζήτηση και να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να σκέφτονται έξω από το κουτί. Επιμένοντας ότι υπάρχει μόνον ένας «σωστός» τρόπος για να κάνετε τα πράγματα, μπορεί να χάσετε νέες ιδέες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Θυμηθείτε, η πρόοδος γεννιέται από τον πειραματισμό και το θάρρος να δοκιμάζετε νέα πράγματα.
Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πείτε σε κάποιον «Δεν γίνεται έτσι αυτό», σκεφτείτε να ανοίξετε τον εαυτό σας σε νέες δυνατότητες. Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτά που θα μάθετε.
4) «Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό»
Ο χρόνος είναι ένας πολύτιμος πόρος και όλοι έχουμε το δικαίωμα να τον διαχειριζόμαστε όπως κρίνουμε σκόπιμο. Ωστόσο, η χρήση της φράσης «Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό» μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε απορριπτικοί και αλαζόνες, ειδικά αν χρησιμοποιείται με συγκαταβατικό τόνο.
Η φράση αυτή επικοινωνεί ότι θεωρείτε τον χρόνο σας πιο πολύτιμο από τον χρόνο των άλλων. Υπονοεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αξίζει τον χρόνο ή την προσπάθειά σας.
Ενώ είναι σημαντικό να ιεραρχείτε τις εργασίες σας, είναι εξίσου σημαντικό να το επικοινωνείτε αυτό με σεβασμό. Αντί να πείτε «Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό», μπορείτε να πείτε: «Αυτή τη στιγμή είμαι πνιγμένος σε άλλα καθήκοντα, μπορούμε να το συζητήσουμε αργότερα;».
Θυμηθείτε, όλα εξαρτώνται από το πώς το λέτε. Η επικοινωνία με σεβασμό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά μεταξύ του να φαίνεστε αλαζονικός ή διακριτικός.
5) «Έχω πάντα δίκιο»
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο ισχυρισμός «έχω πάντα δίκιο» μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να ακουστεί κανείς αλαζόνας. Αυτή η δήλωση προβάλλει μια εικόνα αλάθητου, υποδηλώνοντας ότι πιστεύετε ότι είστε ανίκανοι να κάνετε λάθη.
Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε ελαττώματα και κάνουμε λάθη. Είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αποδοχή αυτού του γεγονότος όχι μόνο μας κάνει πιο συμπαθείς αλλά και ανοίγει ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.
Αντί να επιμένετε ότι έχετε δίκιο, προσπαθήστε να προωθήσετε έναν ανοιχτό διάλογο όπου εκτιμώνται οι διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εξάλλου, η ποικιλία απόψεων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να δηλώσετε ότι «έχω πάντα δίκιο», θυμηθείτε ότι δεν πειράζει να κάνετε λάθος μερικές φορές. Έτσι μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε.
6) «Όλα αφορούν εμένα»
Όλοι έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε, εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν και επιτεύγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι. Ωστόσο, όταν η συζήτηση επικεντρώνεται πάντα γύρω από εσάς μπορεί να φανεί αλαζονικό.
Φράσεις όπως «Αρκετά για σένα, ας μιλήσουμε για μένα», ή το να κατευθύνετε συνεχώς τη συζήτηση πίσω στον εαυτό σας μπορεί να κάνουν τους άλλους να νιώθουν ότι δεν ακούγονται και ότι είναι ασήμαντοι.
Έχει διαπιστωθεί ότι η πραγματική σύνδεση συμβαίνει όταν δείχνουμε γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους. Όταν ακούμε περισσότερο απ’ ό,τι μιλάμε. Όταν δίνουμε στους άλλους το χώρο να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Να θυμάστε, οι συζητήσεις είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με εσάς που εκφράζετε τον εαυτό σας, αλλά και με την κατανόηση και τη σύνδεση με τους άλλους.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να κυριαρχεί στη συζήτηση, κάντε ένα βήμα πίσω. Ρωτήστε για τη μέρα του άλλου, τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσο πιο ικανοποιητική γίνεται η συζήτηση όταν δεν αφορά μόνον εσάς.
7) «Δεν θα καταλάβεις»
Πόσο απορριπτικό και αλαζονικό είναι να πεις σε κάποιον που θέλει να σε βοηθήσει «Δεν θα καταλάβεις»… Η φράση αυτή όχι μόνο υπονομεύει τη νοημοσύνη ή την εμπειρία του άλλου ατόμου, αλλά και αποκλείει τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια ή μια νέα προοπτική.
Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι ο καθένας έχει μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που φέρνει στο τραπέζι. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να μην είναι εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο θέμα σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κατανοήσει ή να προσφέρει πολύτιμες συμβουλές.
Αντί να κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι, προσπαθήστε να εξηγήσετε την κατάσταση ή το πρόβλημά σας με τρόπο που μπορεί να τους αφορά. Ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να σας εκπλήξουν με τη διορατικότητά τους.
8) «Δεν κάνω λάθη»
Η φράση «Δεν κάνω λάθη» μπορεί να φαίνεται επιφανειακά σαν επίδειξη αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί να φανεί και ως αλαζονεία. Υποδηλώνει ότι έχετε μια μη ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό σας και δεν είστε ανοιχτοί σε ανατροφοδότηση ή ευκαιρίες μάθησης.
Στην πραγματικότητα, όλοι κάνουν λάθη. Και αυτά τα λάθη δεν είναι σημάδια αδυναμίας αλλά μάλλον ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραδοχή των λαθών μας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη συμπάθειά μας. Δείχνει ταπεινότητα, αυθεντικότητα και προθυμία για μάθηση – ιδιότητες που οι άνθρωποι τείνουν να σέβονται και να θαυμάζουν.
Έτσι, αντί να επιμένετε στην τελειότητά σας, αγκαλιάστε την αστοχία σας. Παραδεχτείτε τα λάθη σας όταν τα κάνετε, μάθετε από αυτά και συνεχίστε να προχωράτε μπροστά. Είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας.
9) «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι»
Ενώ είναι υγιές να μην επηρεάζεστε υπερβολικά από τις απόψεις των άλλων, η δήλωση «δεν με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι» μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε αλαζονικός και ασεβής. Αυτή η δήλωση μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι απορρίπτετε τα συναισθήματα ή τις απόψεις των άλλων. Υποδηλώνει ότι δεν είστε ανοιχτοί σε ανατροφοδότηση ή εποικοδομητική κριτική, τα οποία είναι απαραίτητα για την προσωπική ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία.
Δεν θα πρέπει να αφήνετε τις απόψεις των άλλων να υπαγορεύουν τη ζωή σας, αλλά, ταυτόχρονα, το να δείχνετε ενσυναίσθηση και να λαμβάνετε υπόψη πώς οι πράξεις σας επηρεάζουν τους άλλους είναι δείγμα συναισθηματικής νοημοσύνης.
Αντί να δηλώνετε ότι αδιαφορείτε για τις απόψεις των άλλων, μπορείτε να εκφράσετε την αυτοπεποίθησή σας με έναν πιο σεβαστό τρόπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Εκτιμώ την άποψή σας, αλλά νιώθω διαφορετικά για αυτή την κατάσταση». Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε τη διεκδικητικότητά σας χωρίς να δείχνετε αλαζόνες.
10) «Είμαι ο καλύτερος σε…»
Ο ισχυρισμός «Είμαι ο καλύτερος σε…» μπορεί να είναι μια από τις πιο επιζήμιες φράσεις όταν δεν θες να φανείς αλαζονικός.
Ενώ είναι υπέροχο να είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, το να υποστηρίζετε συνεχώς την ανωτερότητά σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αλαζόνες και απωθητικοί. Δεν αφήνει χώρο στους άλλους να λάμψουν και μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η ταπεινότητα είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό. Μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για ανάπτυξη και μάθηση. Ακόμα και αν είστε πολύ εξειδικευμένοι σε κάτι, υπάρχει πιθανώς κάποιος εκεί έξω που μπορεί να σας διδάξει κάτι καινούργιο.
Έτσι, αντί να ανακηρύσσετε τον εαυτό σας ως τον καλύτερο, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες και τις επιτυχίες των άλλων. Αναγνωρίστε ότι όλοι έχουν κάτι πολύτιμο να συνεισφέρουν.