Τα τέσσερα πράγματα που αρνείται να καταναλώσει όταν τρώει έξω, λόγω του φόβου ότι μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια, αποκάλυψε μία γιατρός.

Η Δρ. Κριστίν Ανταέζε Νάγουα, ειδικός στις χρόνιες παθήσεις με έδρα το Τέξας, προειδοποίησε ότι ορισμένα τρόφιμα που πολλοί πελάτες θεωρούν «εκλεκτά», όπως τα στρείδια και το rare κρέας, στην πραγματικότητα ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτες λεμονιού και παγάκια; Γιατί τα αποφεύγει

Σε ένα βιντεο στο Instagram που έχει συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο προβολές, η Δρ. Νάγουα προειδοποιεί για άγνωστους σε πολλούς, κινδύνους, που προέρχονται από τρόφιμα που συνηθίζουμε να παραγγέλνουμε όταν βγαίνουμε έξω. Και συγκεκριμένα, αναφέρεται στις φέτες λεμονιού και λάιμ, στα παγάκια, στα μπέργκερ και στα στρείδια και εξηγεί τους λόγους.

Όπως λέει, οι φέτες εσπεριδοειδών είναι άγνωστο το πότε ακριβώς κόβονται και πού τοποθετούνται μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Όσο για τα παγάκια, βγαίνουν από μηχανές που είναι δύσκολο να καθαριστούν, με αποτέλεσμα να είναι βρώμικες και γεμάτες υπολείμματα, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την επιβίωση βακτηρίων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε καφετέριες και εστιατόρια πιάνουν τα παγάκια αυτά συνήθως με τα χέρια τους, χωρίς προηγουμένως να τα έχουν πλύνει.

Γιατί το rare μπέργκερ είναι πιο επικίνδυνο από μία rare μπριζόλα

Και περνάμε στη συνέχεια, στα φαγώσιμα. Η Δρ. Νάγουα λέει ότι αποφεύγει να τρώει μοσχάρι και ιδίως μπέργκερ που είναι rare ή ακόμη και medium rare, δηλαδή που δεν έχουν ψηθεί πλήρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν τρώω μοσχάρι, αλλά έχω ανθρώπους στην παρέα μου που το τρώνε» λέει. «Αυτή είναι η στιγμή για να παραγγείλεις κάτι rare. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια μπριζόλα και ένα μπέργκερ. Μια μπριζόλα μπορεί να έχει βακτήρια όπως E.coli ή σαλμονέλα στην εξωτερική της επιφάνεια. Όταν την ψήνεις και την “σφραγίζεις”, αυτά τα βακτήρια εξουδετερώνονται—οπότε ακόμη κι αν το εσωτερικό παραμένει ροζ ή ωμό, δεν είναι επικίνδυνο. Αντίθετα, ένα μπέργκερ φτιάχνεται από κιμά και έτσι τα βακτήρια δεν περιορίζονται στην εξωτερική επιφάνεια, αλλά υπάρχουν παντού μέσα στο μείγμα. Μπορεί να φαίνεται ψημένο απ’ έξω, αλλά το εσωτερικό του έχει έρθει σε επαφή με βακτήρια που δεν εξουδετερώνονται όταν δεν ψήνεται καλά». Αν κάποιος σου φέρει μπέργκερ που είναι ωμό μέσα, ζήτησέ του να το ξαναψήσει, γιατί μπορεί να αρρωστήσεις».

Τέλος, η Δρ. Νάγουα, προέτρεψε τους ακολούθους της να αποφεύγουν τα ωμά στρείδιαμ αναφέροντας περίπτωση φίλης της που νοσηλεύτηκε για μήνες μετά από κατανάλωση μολυσμένου στρειδιού. Τα ωμά στρείδια μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη από το βακτήριο Vibrio vulnificus, το οποίο ευδοκιμεί σε θερμά, παράκτια νερά. Όταν το βακτήριο περάσει στο έντερο χωρίς να διασπαστεί στο στομάχι, πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και επιτίθεται στους γύρω ιστούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και ακόμη και θάνατο.

Η γιατρός αποφεύγει την κατανάλωση ωμών στρειδιών
Η γιατρός αποφεύγει την κατανάλωση ωμών στρειδιών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γιατρός τόνισε επίσης ότι τα στρείδια μπορεί να είναι φορείς νοροϊού, αλλά και θανατηφόρων ιών όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. «Πρέπει να αποφεύγετε τα ωμά στρείδια αν είστε έγκυος ή ανοσοκατεσταλμένοι—αλλά να θυμάστε ότι μπορεί να επηρεάσουν και υγιή άτομα», προειδοποίησε.



Source link