Το τέως πριγκιπικό ζεύγος της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι παίρνει διαζύγιο μετά από 8 χρόνια γάμου με μια λιτή στα social media.

Ο πρίγκιπας Λέκα Β’ και η πριγκίπισσα Έλια της Αλβανίας ανακοίνωσαν το τέλος του γάμου τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η «ένωση έχασε τη λειτουργία της».

Το πρώην ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 2016 και έχει αποκτήσει μαζί μια κόρη, την 3χρονη πριγκίπισσα Ζεραλντίν, ανακοίνωσε τον χωρισμό του μέσω μιας επίσημης δήλωσης που κοινοποιήθηκε στο Instagram.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει η δήλωση, η πριγκίπισσα Ζεραλντίν παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των γονιών της, ενώ κάλεσε επίσης τους καλοθελητές να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της οικογένειας.

Παρά το γεγονός ότι διεκδικούσε έναν θρόνο που δεν υπάρχει πλέον μετά τη διάλυση της αλβανικής μοναρχίας το 1943, ο 43χρονος πρίγκιπας και η 40χρονη σύζυγός του Έλια Ζαχαρία, που ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια, είχαν κερδίσει τις καρδιές του κοινού από τη στιγμή που παντρεύτηκαν πριν από 8 χρόνια.

Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα στον γάμο τους το 2016
Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα στον γάμο τους το 2016 /Φωτογραφία: AP Photo

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λαμπερός γάμος του διαδόχου του αλβανικού θρόνου

Στην λαμπερή τελετή παρευρέθηκαν πάνω από 20 βασιλικές οικογένειες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ, ο οποίος είναι δεύτερος ξάδελφος του βασιλιά Καρόλου. Η πριγκίπισσα Λέα του Βελγίου και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ήταν επίσης παρούσες στην λαμπερή τελετή που έλαβε χώρα στα Τίρανα.

Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα στον γάμο τους το 2016
Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα στον γάμο τους το 2016 /Φωτογραφία: AP Photo

Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 2016 στον δεύτερο βασιλικό γάμο της χώρας και τον πρώτο μετά το τέλος του κομμουνισμού, υποδέχτηκε την κόρη του το 2020 στο Μαιευτήριο Queen Geraldine στα Τίρανα.

Ονόμασαν την κόρη τους έτσι αποτίοντας φόρο τιμής στην προγιαγιά της μικρής, βασίλισσα Ζεραλντίν, η οποία πέθανε στις 22 Οκτωβρίου 2002, 18 χρόνια πριν από τη γέννηση της συνονόματής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας με την κόρη του
Ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας με την κόρη του /Φωτογραφία: Instagram

Η βασίλισσα Ζεραλντίν ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Ζογ Α’, ο οποίος ήταν ο πρώτος μονάρχης της Αλβανίας μετά την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά εξορίστηκε από την πατρίδα του το 1939 όταν οι Ιταλοί φασίστες κατέλαβαν το βαλκανικό κράτος.

Ο Λέκα και η Έλια της Αλβανίας

Ο διάδοχος, ο οποίος φοίτησε στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο Sandhurst και έχει εργαστεί ως σύμβουλος του προέδρου της Αλβανίας, ανέλαβε από τον πατέρα του ως επικεφαλής του Οίκου των Ζόγκου και τιμητικός βασιλιά των Αλβανών.

Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας
Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας /Φωτογραφία: Getty Images

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λέκα και η Έλια, που αρραβωνιάστηκαν στο Παρίσι το 2010, προήδρευσαν επίσης στο Ίδρυμα Queen Geraldine.

Ο πρίγκιπας έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο προεδρικό Γραφείο της Αλβανίας, ενώ η πριγκίπισσα εργάζεται στο Αλβανικό Εθνικό Θέατρο.

Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας
Η πριγκίπισσα Έλια και ο πρίγκιπας Λέκα της Αλβανίας /Φωτογραφία: Splashnews

Ποια ήταν η δυναστεία των Ζόγου της Αλβανίας

Ο Οίκος των Ζόγου (μέχρι το 1922 Ζογκόλι) είναι αλβανική δυναστεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Η οικογένεια αποτελούσε το βραχύβιο σύγχρονο βασίλειο της Αλβανίας με μοναδικό μονάρχη της, τον Ζογ Α΄ της Αλβανίας (1928–1939).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυναστεία ιδρύθηκε από τον Ζόγου Πασά ο οποίος μετανάστευσε στο Μάτι της Αλβανίας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το πιο γνωστό μέλος της δυναστείας είναι ο Ζογ Α’, ο οποίος το 1928 ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Αλβανών και βασίλευσε έως ότου απομακρύνθηκε από τον Βίκτορα Εμμανουήλ Γ΄ της Ιταλίας και την ιταλική εισβολή το 1939. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ κατέλαβε αργότερα τον αλβανικό θρόνο.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κομμουνιστές κατέλαβαν τη χώρα, ο βασιλιάς Ζογ και η οικογένειά του θεωρήθηκαν προδότες και απογυμνώθηκαν εντελώς από την εξουσία ενώ αφαιρέθηκαν και από τα βιβλία της ιστορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εξορία τους, η αλβανική βασιλική οικογένεια πέρασε χρόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία πριν εγκατασταθεί στην Αγγλία, όπου διέμεναν για λίγο στο «The Ritz» του Λονδίνου. Ο βασιλιάς Ζογ και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Αίγυπτο πριν ο μονάρχης περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη Γαλλία.

Με τον θάνατο του εξόριστου βασιλιά το 1961, διάδοχος του θρόνου και επικεφαλής του Οίκου αναδείχθηκε ο μοναδικός γιος του Λέκα, πρίγκιπας του Στέμματος της Αλβανίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Αλβανών από την εξόριστη αλβανική Εθνοσυνέλευση. Ο βασιλιάς Λέκα παρέμεινε επικεφαλής του οίκου και διεκδικητής του θρόνου μέχρι τον θάνατό του το 2011, όταν τον διαδέχτηκε ο μοναδικός γιος του, Λέκα Β΄.

Ο Λέκα δεν έχει γιους και είναι ο μόνος διάδοχος του βασιλιά Ζογ. Ο σημερινός κληρονόμος του πρίγκιπα Λέκα είναι ο Σκεντέρ Ζόγου, πρώτος ξάδελφος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Source link